Hälsa

 

Hormoner

Jag började intressera mig på allvar för kvinnohälsa och hormoner under 2011 när en mängd obalanser i min kropp började skapa problem för mig. Jag miste min kära mamma i sviterna av en bröstcancer 2007 och har inte kunnat släppa tankarna på vad som hade kunnat göras annorlunda. Ju längre in i förklimakteriet jag kommit desto mer har jag läst och testat och lärt.

Kosten och träningen som en så viktig bas har jag haft med mig länge, men nu tillkom andra behov. Nya kosttillskott, verktyg för att hantera inre stress, kunskap om sömnens betydelse och hur man möjliggör det, bioidentiska hormoner och hur man får ordning på sitt kvinnoliv som mamma, hustru och egenföretagare.

Jag har nog tappat räkningen på antal böcker jag läst i ämnet, hur många kosttillskott jag provat ut och hur många terapeuter jag både anlitat och diskuterat med för att lära och förstå. Mer och mer har jag valt att specialisera mig som hormonexpert via enskild klientverksamhet, kurser och föreläsningar. Ju mer jag lär - för jag är i en ständig lärandeprocess - ju mer förstår jag hur komplext det är och ju mer vill jag verka för att kvinnohälsa tas mer på allvar i vårt samhälle.

Under 2018 studerade jag till Funktionsmedicinsk Terapeut via Paleo Institute, Sthlm. Tyvärr fick jag avbryta slutarbetet p g a sjukdom.

Varje ny klient har lärt mig nya vinklingar på obalanser och att varje kvinna verkligen är unik. Dessutom är jag faktiskt riktigt arg över hur många kvinnor blir behandlade av sina läkare. Nonchalant bemötta när de ber om bioidentiska hormoner, inte lyssnade på, inte behandlade på ett självklart sätt för sina sköldkörtelobalanser, stympade och opererade i onödan istället för att få hjälp att ta reda på orsaken till stora blödningar, myom och mängder av symtom som gör dem oförmögna att sköta sin vardag med kvalitet. Oftast med ett recept i handen på antidepressiva läkemedel som ofta inte har ett dugg med ursprungsproblemet att göra. Riktigt arg är jag faktiskt. Vi behöver vår vård i många skeden av livet, men så här får det inte fortsätta.

Min nyfikenhet att lära mer om männen och deras hormonbalans har resulterat i nya presentationer och föreläsningar. Finns mycket att önska även för männen när de behöver hjälp av sjukvården. Det är stor brist på androloger i Sverige, allltså en läkare som är expert på mannens hormonella hälsa. Liksom att din husläkare är dåligt insatt i mannens hormonella hälsa.

När jag jobbar - då jobbar jag helhet. Jag går igenom hela din hälsa på ett holistiskt sätt med fokus på OAT-axeln och dess viktiga funktioner (äggstockar, binjurar, sköldkörtel). Kan jag inte, då kommer jag ta reda på en lösning. Eller så har jag många duktiga kollegor i mitt nätverk som jag kan hänvisa dig till, kollegor som annan expertis.

 https://louiseedlund.se/en-obalanserad-oat-axel-vad-innebar-det-del-1/

https://louiseedlund.se/en-obalanserad-oat-axel-vad-innebar-det-del-2/

https://louiseedlund.se/en-obalanserad-oat-axel-del-3-progesteron/

Gar_i_skogen

Träning

Träning ska vara roligt! Hur ska den annars kunna bli varaktig i ditt liv. Kroppen är sedan tusentals år skapt för att röra på sig, primärt utomhus, gärna på ojämnt underlag, en kraftansträngning emellanåt för att fly undan faror och t ex lyfta undan hinder på vägen. I våra tider är situationen annorlunda. Svensken sitter i snitt 14 timmar per dygn och blir t ex kort i höftböjarmusklerna som i sin tur skapar olika besvär i rygg, nacke och axlar.

Alla funktioner i både kropp och själ mår bra av träning och det är viktigt när du ska gå ner i vikt. Muskler ökar ämnesomsättningen och bränner energi.

Jag rekommenderar dig verkligen att kosta på dig en personlig tränare om du har svårt med motivationen. Det kan räcka med några tillfällen så du får ett personligt anpassat träningsprogram, eller kanske träffas en gång i månaden för att ha lite koll så du tränar rätt. Jag är själv utbildad styrketräningsinstruktör och kan diskutera och visa dig alla grunder. Vill du satsa rejält och utvecklas i ditt tränande, tycker jag du ska anlita någon av mina duktiga kollegor som är välutbildade personliga tränare och har mer kompetens kring att lägga upp program.

icnlp_certificate1

Coaching

Jag är utbildad internationell coach (ICC) via Skandinaviska Ledarhögskolan, dessutom NLP Practitioner. NLP betyder Neuro Lingvistisk Programmering och är en arbetsmetod för kommunikation vi coacher använder utöver samtal och mental styrketräning.

Jag vässar ständigt mina kunskaper genom extra seminarier, faktaböcker, nära samarbete med duktiga kollegor och några ggr per år vidareutbildningar.

En livscoach blir bättre och bättre ju bredare livserfarenhet hon själv har. Det är dig vi ska fokusera på, men känner du att jag förstår, att jag har liknande erfarenheter och rätt utbildning för att hjälpa dig, då kan vi tillsammans skapa förändringar för dig som gör stor skillnad. Det bygger på förtroende oss emellan. Självklart har jag tystnadsplikt!

Jag har levt familjeliv i många år, jag vet vad stor glädje och tung sorg innebär, har upplevt vad som händer när man stressat för mycket under många år och vet hur viktigt det är att ha bra verktyg att ta till när privatlivet eller arbetet inte alls utvecklas som man tänkt sig. Det brukar bli enklare då. Och jag jobbar gärna med humor och metaforer, det ska vara kul att komma till mig.

Det är du som bestämmer takten på förändringarna, jag stöttar dig på vägen med de verktyg du behöver för att lyckas. Oftast handlar min coaching om hälsofrågor, hur du ska hålla dig frisk, få tillbaka energin, träningsfrågor, få ihop livspusslet vad gäller mat, familj och yrkesliv.

Läs mer om hur vi ICC coacher jobbar.

brainsync

Hjärnvågsterapi

Ett mycket kraftfullt verktyg för att reducera stress, sova bättre, få bättre fokus och koncentration är ”brainsync” eller hjärnvågsterapi.

Jag har under flera år själv använt detta verktyg och rekommenderar det till alla mina kursdeltagare och klienter. Även testat på min dotter när hon hade svårt att somna in. Nu kan du köpa filerna via min hemsida och samtidigt bidra till mitt fortsatta arbete och tester av detta verktyg. De färdiga MP3 filerna skickas via mail till din dator, du laddar ner dem och lägger sedan över dem som musik i din smartphone. Lyssna alltid med stereohörlurar. Detta för att inte gå miste om alla viktiga subtila ljud som kommer påverka din hjärna.

Amerikansk webbshop för hjärnvågsterapi

Här är mer information om de olika hjärnvågorna och hur du väljer:

Brainsyncdokument_välja_rätt

Det amerikanska originaldokumentet innehållande länkar

Lyssna när du får en paus i vardagen, t.ex. på tåget, på flyget, som passagerare i bilen. Eller se fram emot en härlig stund innan du ska somna. Glöm bara inte att ställa mobilen på flygplansläge. Du ska inte ha mobilen på när du sover. Varje spår är c a 30 minuter eller längre. 10 minuter är bättre än ingenting. Det gör ingenting om du somnar, ljuden kommer att påverka din hjärna ändå. Det finns även filer för att lyssna på i vaket tillstånd t.ex. vid studier (Super Learning). Jag hjälper dig gärna med instruktioner och val av program.

Sacred Ground är ett utmärkt paket att börja med – 4 spår för 4 veckors program. Klicka bara på rubriken t.v. när du är inne i shopen. Första gången du lyssnar gör du det dagligen under några veckor. Sen kan du ta enstaka pass så som du önskar och beroende på vad du vill uppnå. Jag har översatt instruktionen till svenska: Instruktion Sacred Ground. Eller välj Super Learning som du kan lyssna på med eller utan hörlurar när du jobbar, läser, behöver koncentrera dig. Lyssna dagligen i flera veckor. Förbättrar minnet, ökar koncentrationen, ökar lärandeförmågan.
Sov större delen av natten med Deep Sleep genom att ställa musikfilen på repetition. Effektivt för dig med besvärligare sömnproblem.

Deep sleep
Super Learning
SacredGround

Handla kosttillskott

Beställ gärna dina kosttillskott via nedanstående länkar, så får jag lite provision av leverantörerna och kan använda den till att ha möjlighet att dela med mig av min kunskap i sociala media. Ditt pris på tillskotten påverkas inte.

Moodmama

Skickar inom Europa. Ange ditt land i ”övrigt” rutan innan du betalar i kassan.

Holistic

Skickar inom Europa. Ange ditt land i ”övrigt” rutan innan du betalar i kassan.

Alpha-Plus

Handla kosttillskott från Alpha-Plus

Blodprover via nätet

I samarbete med Werlabs - en webshop för blodprovsremisser via nätet - kan jag erbjuda dig 10 % rabatt på alla provtagningar. Ange rabattkod "Louise" i kassan, så sänks slutpriset.