Rygg & Nacke

 

Varifrån kommer rygg- & nacksmärta?

Vanligt är att nack- och ryggsmärta kan komma från leden, disken, nerven eller muskulaturen. För att kunna behandla smärtan framgångsrikt måste man vara noggrann med utredning och diagnostik. Detta inkluderar en manuell undersökning samt oftas en röntgen eller MR/CT undersökning. Nedan listas exempel på vad vi kan utreda och behandla.

Utredning av ländrygg, bröstrygg och halsrygg

Facettledsblockad

För att undersöka om smärtan kommer från en led gör vi ett test, en såkallad facettledsblockad. Det innebär att blockaden bedövar känselnerven som kommer från leden för att identifiera smärtande ledstruktur som ger symtom med smärta och muskelspänning.

Radiofrekvensdenervering (RF) är en metod som man använder för att ta bort signalflödet ifrån de känselnerver som kommer från intervertebralleder (facettleder). Detta är en metod som enbart används på patienter som har haft långvariga smärtor där all annan behandling med sjukgymnastik, mediciner, träning inte har hjälpt. 

Förväntad effekt av RF

I ca. 85 % av fallen där MBB har gett en positiv effekt blir man hjälpt av en RF. Smärtlindringen kan vara permanent.
I 20-30% av fallen får man en ökad irritation 5-6 timmar efter ingrepp. Detta pågår sällan längre än 24 timmar. Efter det brukar förbättringen inträda men det kan och dröja någon till några veckor. 

Behandlingar

En rotblockad är en säker och effektiv metod som identifierar vilken nervrot (del av ischias nerven) som är påverkad.

Genom att göra en rotblockad så har man en möjlighet att identifiera vilken nervrot som är påverkad av exempelvis ett diskbråck, eller en förträngning i ryggraden, där nerven kommer ut (rotkanal).


Lokalbedövningen ger en smärtlindande effekt. Den fungerar oftast bara så länge som bedövningen verkar.
Man kan också lägga in kortison, samtidigt mot nervroten.
Då kan man i bästa fall få en långvarig effekt. Det beror på att den inflammatorsika reaktionen minskar och också på att svullnaden i vävnaden (muskulatur) brukar bli mindre.
Hur lång effekt är omöjligt att förutspå.

Diskografi är en metod för att säkerhetsställa vilken disk som är symptomgivande. Detta används enstaka gånger i speciella fall.

Sacro Iliaca (SI) ledsmärtor är vanligt i samband med graviditeter eller förlossning. Kan även komma av överbelastning eller trauma. 

Hitta till oss

Wallingatan 30

111 24, Stockholm

Telefontider

Mån-tor  09:30-11:30, 14:00-15:00

Fredag    09:30-11:30

08-24 24 11

Öppettider

Helgfria vardagar Mån-fre kl 08-17

Öppet vissa kvällar och lördagar

Top