Är du också högkänslig precis som jag?

Symbol högkänsligDet klack till i mig som när en polett ramlar på plats i en betalautomat – nåja, så som det var innan appar, kontokort och swish bara löser allt sådant.

Jag hittade Högkänslighetspodden i april 2018. Tack Malin Sandell och Ina Elverljung, högkänsliga terapeuter, entreprenörer och yogalärare med fokus på den högkänsliga människan som en gåva till den här världen

Avsnitt efter avsnitt in i mina öron, och tårarna började rinna, var tvungen att stanna bilen utmed vägkanten. Allt föll plötsligt på plats, det som jag anat och tänkt så länge. Herregud…det är inget fel på mig, jag är inte udda, jag är bara högkänslig introvert. En personlighet som inte passar så bra in i vårt nutida samhälle, men som passade desto bättre in när vi levde i och med naturen för tusentals år sedan. Den som fick gå först tillsammans med de modiga männen in i en ny dal och “känna efter” om det var säkert här, om flocken kunde följa efter, eller om det fanns någon fara som lurade som inte kunde ses med blotta ögat. Ett känsligt nervsystem som var en stor tillgång när det gällde att överleva från dag till dag, men som “bränner ut” och ställer till oreda i vårt västvärlds samhälle.

Introvert? Moi!….Ja, just det, introvert. Man kan vara högkänslig extrovert också. Jag som alltid är glad och öppen och älskar att prata med och lyssna på andra människor, hög social kompetens, nästan för mycket ibland. Min bror står generat bakom och tittar förundrat på mig. Jösses vad du går på.

Förvisso hög social kompetens i några timmar hur trevligt den än är, sen är jag totalt slut, blir bara så trött. Varför orkar jag inte? Varför är jag den som oftast tröttnar fortast på festen, som vill gå hem vid midnatt? Som aldrig har gillat kroglivet, som inte orkar umgås ens med favorit väninnorna mer än max 1 dygn på en övernattning med trevliga program, sedan måste jag få min avskildhet. Som inte orkar dela dubbelrum med okända på hälsoresor, som måste få landa på mina villkor. För annars går jag sönder och det blir inte bättre med åren kan jag lova.

Nu förstår jag och det är helt ok. Det är jag. Det gör mig till en duktig och lyhörd hormonterapeut, för jag “läser in” mina klienter på ett unikt sätt, förstår intuitivt vad de behöver höra ur min kompetenslåda, förutsatt att jag själv är i balans och har tagit hand om mina behov. Det gör mig till en speciell lärare och ledare när jag föreläser och håller mina utbildningar, för jag läser av gruppen och ser till att mina åhörare trivs och tar in. Jag märker direkt när någon inte är med och kan ställa en fråga, hur mår du, hur är det, något du undrar över. Det gör att jag känner min magkänsla tydligare nu när jag också lärt mig meditationens konst och det gör att jag läser av när människor inte är kongruenta, kropp och ord stämmer inte överens. De håller tillbaka något för mig, kanske t o m ljuger.

Det gör att jag behåller hälsan som egenföretagare, för jag klarar inte av det hetsiga tempot därute med slimmade organisationer, obalanser som pyr i grupperna på jobbet, kontorslandskap, otydliga chefer och ledare. Jag måste få styra själv hur jag vill och orkar och jobbar bäst, vara min egen chef, jobba på mitt sätt. Stämmer inte uppdrag som kommer i min väg, då tackar jag nej. Jag lägger inte min energi på dem längre, för jag och min rytm är viktigast.

Min mamma var högkänslig introvert, allt föll på plats den där dagen i april. Min dotter är högkänslig, lite osäker på ännu om hon är introvert eller extrovert, en av mina söner är högkänslig introvert. De kommer förstå en dag. För man förstår sitt liv i efterskott, men lever det framåt, visst är det spännande.

Tack för att jag varje dag fortfarande upptäcker nya sidor hos mig själv även om jag är “på döhalvan” som min äldsta son så tydligt en gång upplyst mig om. Det är helt fantastiskt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vzcv