Kokosbalm för underlivet

Eko kokosolja blandat med droppar av 3 eteriska oljor

Det luktar underbart i köket när jag blandar ihop kokosolja med eterisk olja av tee tree, lavendel och citrongräs. Denna härliga kokosbalm är fantastisk för att motverka obalanser och irritationer i underlivet som uppstått p g a t ex stress, klimakteriet, svamp, för mycket rakande, trosor i syntetmaterial etc. Misstänker du att du är sjuk, sök alltid läkare. Svamp/urinvägsbesvär kommer ofta från parasiter i tarmen och behöver åtgärdas genom att eliminera dem.
Jag använder själv kokosbalmen mot klåda och svampkänningar. Smörjer efter toalettbesök och efter några dagar – c a 1 vecka brukar besvären ha minskat.
Blanda c a 3 rågade tsk eko kokosolja med 2-6 droppar vardera av eterisk olja av tee tree, lavendel och citrongräs. Tee tree motverkar svamp, lavendel lugnar irritation och klåda och citrongräs tränger igenom lagret av slem (biofilm) som omger candidasvampen och dödar den.
Publicerat i Kvinnliga huskurer, Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Kokosbalm för underlivet

Funktionsmedicin, hormoner och odlad lax

När man tänker funktionsmedicin så tänker man helhet i människokroppen och målet är att hitta orsaken till obalanser och symtom. Jag har under många år arbetat med hormonell balansering primärt för kvinnor. Det beror på att männen sällan söker hjälp, så jag får öva mindre på dem tyvärr.

Hormonell balansering är så att säga några skikt ovanför ren funktionsmedicin som mer gräver på djupet. Men det kan också vara psykologiskt riktigt – och viktigt – att först ge mer energi och bättre mående för att orka ta tag i resten. Jag brukar säga att man ”skalar sin hälsolök”.
Vill man gå till grunden ordentligt med sina besvär och obalanser så får man inte glömma mage/tarm och i samband med det är det ofrånkomligt att ta upp kostens betydelse.
Jag brukar följa Dr Mercolas nyhetsbrev och idag fanns ett inlägg om odlad lax.

Vi vet sedan länge att Omega 3 fettsyror är väsentliga för den mänskliga hjärnan och det balanserar även inflammatoriska processer som för stort intag av Omega 6 fettsyror kan orsaka. (balansen i din kropp kan jag för övrigt testa genom Arctic Meds utmärkta fettsyrabalans test). Omega 3 finns i feta fiskar, gräsbeteskött mm. De flesta av oss äter någon gång odlad lax eftersom det är gott, billigt och lätt att variera. Men hur nyttigt är det egentligen?

Eftersom vi håller på att fiska slut våra världshav så blir det vanligare och vanligare att vi köper odlad fisk, men det är tyvärr inte problemfritt. Den mesta fisken i världshaven innehåller gifter i dagsläget, åtminstone längre upp i näringskedjan, men jämför du med tex odlad lax så är det stor skillnad.

Man har hittat PCB gifter i odlad lax som är 8 ggr högre jämfört med vildfångad lax. Du känner säkert till att PCB är väldigt toxiskt.
I en studie 2011 fann man att hög konsumtion av odlad lax kunde orsaka insulinresistens och därmed ökad risk för viktuppgång, typ 2 diabetes mm p g a olika gifter som fanns i laxen.
Vi vet också att fiskar som trängs i odlingsbassänger blir stressade och sjukdomar är vanliga. Mot dessa sjukdomar medicinerar man fiskarna.
Man har i odlad lax hittat högre halter av en bromorganisk förening som kallas PBDE – flamskyddsmedel. Det används normalt i möbeltyger, elektronisk utrustning etc. Flamskyddsmedel kan störa sköldkörtelns funktion och är särskilt giftigt för våra yngre barn under tillväxt, kroppar som inte är färdigutvecklade.

Så vad ska man äta då? Ja vi får helt enkelt välja så gott vi kan utifrån kunskap och plånbok. Välja ekologiskt och naturlig mat så mycket vi kan. Där har vi en viktig grund. Mycket grönsaker – och frukt för dig som tål det – men också de viktiga proteinerna som är byggstenar för våra signalsubstanser och sköldkörtelhormoner. Extra viktigt för den åldrande kvinnan. Med fullvärdiga proteiner menar jag: fisk, fågel, ägg, skaldjur, kött. Sen finns det protein i många andra födoämnen men de räknar vi inte som fullvärdiga med samtliga aminosyror.

På Liedl har jag hittat fryst viltfångad lax som är prisvärd. Kan vara värt att prova och just för att du vet att det i alla fall är ett bättre val en den vanliga odlade norska laxen.

Publicerat i Forskning, Gifter och tillsatser i maten, Kost & Näring, MageTarm | Kommentarer inaktiverade för Funktionsmedicin, hormoner och odlad lax

Är du också högkänslig precis som jag?

Det klack till i mig som när en polett ramlar på plats i en betalautomat – nåja, så som det var innan appar, kontokort och swish bara löser allt sådant.

Jag hittade Högkänslighetspodden i april 2018. Tack Malin Sandell och Ina Elverljung, högkänsliga terapeuter, entreprenörer och yogalärare med fokus på den högkänsliga människan som en gåva till den här världen

Avsnitt efter avsnitt in i mina öron, och tårarna började rinna, var tvungen att stanna bilen utmed vägkanten. Allt föll plötsligt på plats, det som jag anat och tänkt så länge. Herregud…det är inget fel på mig, jag är inte udda, jag är bara högkänslig introvert. En personlighet som inte passar så bra in i vårt nutida samhälle, men som passade desto bättre in när vi levde i och med naturen för tusentals år sedan. Den som fick gå först tillsammans med de modiga männen in i en ny dal och ”känna efter” om det var säkert här, om flocken kunde följa efter, eller om det fanns någon fara som lurade som inte kunde ses med blotta ögat. Ett känsligt nervsystem som var en stor tillgång när det gällde att överleva från dag till dag, men som ”bränner ut” och ställer till oreda i vårt västvärlds samhälle.

Introvert? Moi!….Ja, just det, introvert. Man kan vara högkänslig extrovert också. Jag som alltid är glad och öppen och älskar att prata med och lyssna på andra människor, hög social kompetens, nästan för mycket ibland. Min bror står generat bakom och tittar förundrat på mig. Jösses vad du går på.

Förvisso hög social kompetens i några timmar hur trevligt den än är, sen är jag totalt slut, blir bara så trött. Varför orkar jag inte? Varför är jag den som oftast tröttnar fortast på festen, som vill gå hem vid midnatt? Som aldrig har gillat kroglivet, som inte orkar umgås ens med favorit väninnorna mer än max 1 dygn på en övernattning med trevliga program, sedan måste jag få min avskildhet. Som inte orkar dela dubbelrum med okända på hälsoresor, som måste få landa på mina villkor. För annars går jag sönder och det blir inte bättre med åren kan jag lova.

Nu förstår jag och det är helt ok. Det är jag. Det gör mig till en duktig och lyhörd hormonterapeut, för jag ”läser in” mina klienter på ett unikt sätt, förstår intuitivt vad de behöver höra ur min kompetenslåda, förutsatt att jag själv är i balans och har tagit hand om mina behov. Det gör mig till en speciell lärare och ledare när jag föreläser och håller mina utbildningar, för jag läser av gruppen och ser till att mina åhörare trivs och tar in. Jag märker direkt när någon inte är med och kan ställa en fråga, hur mår du, hur är det, något du undrar över. Det gör att jag känner min magkänsla tydligare nu när jag också lärt mig meditationens konst och det gör att jag läser av när människor inte är kongruenta, kropp och ord stämmer inte överens. De håller tillbaka något för mig, kanske t o m ljuger.

Det gör att jag behåller hälsan som egenföretagare, för jag klarar inte av det hetsiga tempot därute med slimmade organisationer, obalanser som pyr i grupperna på jobbet, kontorslandskap, otydliga chefer och ledare. Jag måste få styra själv hur jag vill och orkar och jobbar bäst, vara min egen chef, jobba på mitt sätt. Stämmer inte uppdrag som kommer i min väg, då tackar jag nej. Jag lägger inte min energi på dem längre, för jag och min rytm är viktigast.

Min mamma var högkänslig introvert, allt föll på plats den där dagen i april. Min dotter är högkänslig, lite osäker på ännu om hon är introvert eller extrovert, en av mina söner är högkänslig introvert. De kommer förstå en dag. För man förstår sitt liv i efterskott, men lever det framåt, visst är det spännande.

Tack för att jag varje dag fortfarande upptäcker nya sidor hos mig själv även om jag är ”på döhalvan” som min äldsta son så tydligt en gång upplyst mig om. Det är helt fantastiskt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vzcv

Publicerat i Känslor, Livskompetens, Poddar, Signalsubstanser, Stresshormoner | Etiketter , | Kommentarer inaktiverade för Är du också högkänslig precis som jag?

IBS och smörsyra

Smörsyra har visat sig vara en av de viktigaste näringsämnena för att tarmslemhinnan ska må bra.  Med smörsyra tror nu forskarna att tarmen tätas och dess genomsläpplighet minskas. Forskning har också visat att smörsyra kan leda till minskad inflammation i kroppen och en ökad mag-tarm hälsa. Inom forskningen undersöks nu Smörsyra som behandling för IBS.

Artikel från Örebro Universitet

IBS-patienter har en lägre andel av de bakteriearter som kan producera smörsyra i tarmen. Detta kan också vara en bidragande orsak till att man drabbas av sjukdomen. Forskare ska nu studera hur smörsyran påverkar tarmen och om den kan användas för att ta fram behandlingsmetoder för IBS, irritabel tarmsjukdom.

IBS är en mag-tarmsjukdom som drabbar 10-15 procent av befolkningen. Nu har Örebroforskaren Rebecca Wall fått 2,4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att studera om smörsyra kan användas för att behandla sjukdomen.

Smörsyra är en fettsyra som produceras av ett fåtal bakteriearter i tjocktarmen, när dessa bryter ner olika sorters kostfibrer. En hög koncentration av smörsyra i tjocktarmen anses vara positivt eftersom mycket talar för att den är bra för hälsan.

Sikte på orsak i stället för symptom
Rebecca Wall kommer nu att studera hur smörsyran påverkar tarmen och om den kan användas för att ta fram behandlingsmetoder. Det handlar då om metoder som i stället för symtomen tar sikte på den underliggande orsaken till sjukdomen.

– Det senare är av stor betydelse eftersom det inte finns någon effektiv behandling av denna folksjukdom som drabbar 10-15 procent av svenskarna. Sjukdomen kännetecknas av återkommande smärta och obehag i buken, i kombination med diarré eller förstoppning, säger forskaren Rebecca Wall vid Örebro universitet.

IBS-patienter har en lägre andel av de bakteriearter som kan producera smörsyra i tarmen jämfört med friska personer. Detta kan vara en bidragande orsak till utvecklingen av denna sjukdom.

Stärker tarmens barriärfunktion
Smörsyra har anti-inflammatoriska effekter och tros även kunna stärka tarmens barriärfunktion, det vill säga minska dess genomsläpplighet. En ökad genomsläpplighet i tarmen kan leda till att giftiga substanser tar sig genom tarmslemhinnan och vidare ut i kroppen. Detta kan resultera i att tarmen blir irriterad och inflammerad. IBS är förknippad med en förhöjd genomsläpplighet.

Tidigare forskning har skett genom tester på cellnivå i provrör eller genom tester på djur. Rebecca Wall ska gå tillväga på ett annat sätt.

– Vi ska använda en experimentell modell där vi studerar små vävnadsbitar från tarmen samt blodprover från en och samma försöksperson, innan och efter det att vi exponerat tarmen för smörsyra. Vi kommer att studera detta hos både friska personer och hos IBS-patienter, säger hon.

Du kan köpa smörsyra som kosttillskott här.

Publicerat i Forskning, Kost & Näring, MageTarm, Okategoriserade, Sjukdomar, Sjukvården | Kommentarer inaktiverade för IBS och smörsyra

Nu ska vi lära Norrtäljeborna allt om hormoner

Härligt att arbeta mer på hemmaplan – samarbetet med Studio Karma är välkommet och spännande

 

 

Publicerat i Bioidentiska hormoner, Könshormoner, Stresshormoner | Kommentarer inaktiverade för Nu ska vi lära Norrtäljeborna allt om hormoner

Hormoner påverkar relationer

Vi kvinnor går igenom många hormonella förändringar från tonåring till menopausen.

För många kvinnor ställer förändringarna till besvär att fungera i vardagen, för vissa andra skapar det nästan inga problem alls. I min verksamhet träffar jag många av de kvinnor som har besvär och som inte sjukvården lyckats hjälpa. När en kvinna går in i förklimakterieprocessen vid c a 40+ – eller något tidigare för vissa, så sker stora förändringar i östrogen-/progesteron nivåerna vilket kan ge en mängd symtom som viktuppgång, svullnad, besvärligare och längre PMS perioder, blödningstrassel, sömnbesvär, växlande humör, ”hjärndimma”, trötthet för att nämna några. När sedan mannens testosteronnivåer börjat sjunka vid c a 45 års ålder med symtom som trötthet, minskande arbetskapacitet, lägre motivation, bukfetma, ojämnt humör, sömnproblem, så är det ganska givet att det kommer påverka relationer. Samtidigt med dessa förändringar kanske man har tonårsbarn, åldrande föräldrar som behöver mer stöd och hjälp, arbetslivet kräver prestationer på en hög nivå och man börjar ifrågasätta det mesta. Ska det vara så här?! Vart tog min lust och energi vägen?

Vad händer i relationerna?

Man kanske inte direkt tänker på hur hormonella förändringar kan påverka familjer, arbetsplatser och andra relationer, eftersom man är så djupt inne i sitt eget mående. Det tråkiga är att vi inte pratar om det här, varken kvinnor emellan eller inom relationen hemma. Man lider ofta i tysthet, kanske tänker att det är nog ”bara jag”…. Det här tycker jag är angeläget att lufta, att prata mer öppet om, att vägleda och lära ut vad man kan göra åt saken. För det påverkar ju hela vårt samhälle och samtidigt ska vi jobba till fram emot 70 år och fungera som vanligt. Hur går det här ihop, tänker jag!

Ibland, inte alls , men det går att göra mycket själv för att må bättre. Det första är att bli medveten om problemen, det andra är att söka hjälp, prata med andra i samma situation och att skaffa sig kunskap. Inte minst, berätta för din partner hur du mår, hen kan inte gissa.

Publicerat i Familj, Könshormoner, Mannen | Kommentarer inaktiverade för Hormoner påverkar relationer

Dricker din man mycket öl ?

Har hans mage börjat växa i färdriktningen, midjan försvunnit och  ”kärlekshandtagen” lagt sig lite över linningen ? Det börjar dyka upp tendens till bröst ? 

Då kanske det är läge att prata lite med honom om vad humle i ölen gör med hormonerna. Förhoppningsvis lyssnar han och åtminstone drar ner på konsumtionen.

Om vi nu börjar med mannen. Öl är inte så bra för män, generellt. Lika illa som t ex överkonsumtion av soja faktiskt. Ingen soja-latte till männen alltså.

Öl innehåller humle som är en s k fytoöstrogen. Soja är också en fytoöstrogen, det finns många andra i naturen. En fytoöstrogen är ett växtämne som liknar kroppens eget östrogen. De binder till kroppens östrogenreceptorer. I vissa fall kan fytoöstrogener skydda oss mot cancerogena processer som annars skulle kunnat uppstå av de ”riktiga” östrogenerna. Men det finns så oerhört många östrogenpåverkande ämnen i plaster, tillsatsmedel i kosmetika och kemikalier mm som stör vår hormonbalans så det blir mer än tillräcklig belastning ändå. Vi behöver inte ännu fler östrogenpåverkande ämnen i oss, framförallt inte männen.

Östrogen står för tillväxt. Östrogenpåverkan på mannen kommer visa sig runt magen och öka på bröstväven. I en förlängning kan det även få prostatan att växa. Hur ölkonsumtion påverkar just din man, är såklart svårt att veta, men låt oss ändå medvetandegöra att risken finns.

För dig som kvinna kan det vara ett bättre val ändå, om man bortser från alkoholen och kolhydraterna (mycket socker i öl).  Du kan behöva lite extra fytoöstrogener när du närmar dig klimakteriet. Förvisso kanske inte öl är förstahandsvalet, framförallt inte om du väljer en kolhydratreducerad kost. Dessutom är det gluten i öl som inte är tillverkad av majs. Många av oss mår inte så bra av gluten och behöver tänka på att det gömmer sig i öl också. Men för att få en liten östrogenpuff så kan det vara ett alternativ ibland.

Om jag nu ändå är ute med pekpinnen kring hormonpåverkande ämnen, så bör du också tänka på att mjölkprodukter innehåller en hel del östrogener, inte fytoöstrogener, men väl ko-östrogener. Varenda gång jag är inne på ICA så har utbudet av mejeriprodukter ökat ytterligare, med nya smaker av mango och papaya och annat smaskigt. De är relativt billiga, det är gott, det är enkelt och det innehåller en del bra näring för de som inte får i sig allt eller äter dåligt. Men, varje dl mjölk innehåller naturligt motsvarande 1 sockerbit, c a 4 g socker. Sött och gott. Dessutom är mjölken vi köper produkten av en ”ammande” ko. Det går åt mycket ko-östrogen för att producera mjölk. Lite restriktioner kring dagskonsumtionen av mjölkprodukter skulle jag önska, både för barn och vuxna. Åtminstone när vi diskuterar hormonpåverkan.

 

Publicerat i Fytoöstrogener, Könshormoner, Kost & Näring, Mannen | Kommentarer inaktiverade för Dricker din man mycket öl ?

C-vitamin i höga doser dödar virus och bakterier

Visste du att människan är nästan ensam i djurvärlden (utöver marsvin och vissa apor) om att inte kunna bilda C-vitamin själv, vitaminet måste tillföras via kosten. I andra djurarter bildas C-vitamin ur glukos i kroppen. Skörbjugg – akut brist på C-vitamin – är nog extremt ovanligt i vårt århundrade, det hörde hemma på fartygen som seglade i månader på världshaven utan annat än insaltat fläsk, öl och rom att leva på. Men lider du av inflammationer eller kroniska sjukdomar är det högst sannolikt att du lider av bl.a C-vitamin brist.

I alla biokemiska processer i kroppen sker oxidation som  ingår i signalering mellan cellerna och DNA. Det bildas samtidigt mängder av fria radikaler. Om inte kroppen kan hindra skadan av dessa fria radikaler med hjälp av s k antioxidanter, så blir man så småningom sjuk. Den negativa processen kallas oxidativ stress.  C-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan förhindra oxidativ stress, liksom vitamin A, E och selen. C-vitamin är stjärnan bland antioxidanterna och finns i varenda cell i kroppen. Förutom att vara en kraftfull antioxidant, behövs c-vitamin i en mängd enzymatiska processer i kroppen. En viktig är att medverka i processen att bilda serotonin och melatonin från aminosyran tryptofan.

En normalt frisk person behöver c a 2 gram c-vitamin om dagen och är man sjuk behövs betydligt mer. Vid allvarlig sjukdom kan man ge 10-20 gram om dagen via dropp eller injektioner. Men såklart kan inte alla få C-vitamin som dropp eller via sprutor. Ska du ta stora doser C-vitamin som kosttillskott kan diarrébesvär vara ett hinder. För att lösa det problemet kan man ta liposomalt C-vitamin istället. Det är som ett C-vitamin i sprayform som man sprutar in i kinden och håller kvar där en stund innan man sväljer. C-vitaminet är inneslutet i en liten kula av fetter som är vattenlöslig på insidan där C-vitaminet finns. Liposomalt C-vitamin tränger igenom kroppens cellmembran och frigör C-vitaminet inne i varje cell. Därmed kan man bli av med diarré problemet vid höga doser. Ett högkvalitativt märke av liposomal vitamin är t.ex Quicksilver Scientific.

Här är några riktigt C-vitamin rika livsmedel.  Ät dem ofta, C-vitamin kan inte lagras i kroppen.  Ät dem gärna färska eller försiktigt tillagade eftersom mycket näring förstörs vid upphettning:

Nypon, bäret acerola, svarta vinbär, citrusfrukter, jordgubbar, paprika, nässlor, persilja, hela kålfamiljen, spenat, chilipeppar mm.

Publicerat i Kost & Näring, Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för C-vitamin i höga doser dödar virus och bakterier

Huskurer och tips vid bakterier och svamp i underlivet

huskurerunderlivMånga kvinnor besväras från tid till annan av obalanser i underlivet. Det kan handla om svamp, brist på mjölksyrabakterier men också orsakas av urinvägsinfektion som – i sämsta fall – kan behöva behandlas med antibiotika.

Ofta beror obalanserna på för mycket candidasvamp som normalt finns i tarmen och slidan utan att ge besvär. Men när svampen förökar sig och tar över den normala balansen gentemot lactobacillerna som ska finnas i tillräcklig mängd så skapar det problem som sveda, svullnad, klåda. Candidasvamp ökar efter antibiotikabehandling, för stort sockerintag (snabba kolhydrater), ett stressigt liv. Den förökar sig och höjer underlivets ph-värde. Dessutom kan candida skapa en mängd andra besvärande symtom i kroppen såsom trötthet och hjärndimma, hudbesvär och eksem, starkt sötsug, ökande PMS-besvär, krånglande mage.

För att bli av med besvären är det förstås viktigt att se över mag/tarmhälsan, tillföra probiotiska bakterier och minska på både stress och sockerintag. Det finns gott om candidakurer på internet och i böcker som man kan följa.

Man kan också lägga till olika ”huskurer” som hjälper lokalt för att återställa balansen. (Har du bakterier i urinen och/eller en konstaterad urinvägsinfektion måste du dock först söka läkare. Symtomen vid urinvägsinfektion kan ibland likna symtomen vid vaginos).
Min duktiga kollega Nina Axell Hartvik, som driver Lustans Ekologiska hälsokostbutik i Mariehamn, Åland har många kompetenser. Hon gör egna krämer och oljor, kan massor om örtläkekonst och håller kurser och föreläsningar för kvinnor och deras egenvård. Här bjuder hon på några av sina bästa knep:

 • Doppa en mini-tampong i kolloidalt silver och för in i slidan. Byt 3 ggr/dag.
 • Spraya kolloidalt silver eller badda med bomullstuss flera ggr dagligen.
 • Tag en mini-tampong och smörj in med kallpressat ekologiskt kokosfett. Kokosfett innehåller kaprylsyra som motverkar candidasvamp. Häll ut probiotikapulver ur en kapsel och rulla i pulvret så det fäster på kokosfettet. För in i slidan och byt 3 ggr/dag.
 • Kokosvagitorier: blanda 1 msk kallpressat eko kokofett med 5 droppar vardera av eterisk lavendelolja, tea tree olja samt 1 droppe citrongräsolja *).
  Rör i 1/2 – 1 tsk probiotika (ur kapsel) och ställ svalt så att det stelnar lite. Rulla till 2 vagitorier som packas in i aluminiumfolie. Förvara i frysen. Tag ut 1 vagitorie och rulla mellan händerna så den blir lite varm. Tag bort folie och för in i slidan till natten. Använd ett trosskydd som skydd mot ev kladd.
  *)Tea Tree motverkar svamp, lavendel lugnar klåda och irritation, citrongräs tränger igenom lagret som omger candidasvampen och dödar den. Alla tre är bakteriedödande.
 • Kokosbalm: blanda 1 tsk kallpressad eko kokosfett med 1-4 droppar eterisk olja av lavendel, citrongräs och tea tree. Smörj i underlivet.
 • Bada med äppelcidervinäger: motverkar svamp och återställer ph-värdet. Tappa upp ett badkar och tillsätt 2,5 dl eko äppelcidervinäger. Sitt i 20 minuter . Torka med ren handduk eller lufttorka. Smörj gärna underlivet med kokosfett med probiotika i, se ovan.

Tips för att undvika besvär framöver:

 • Se över kosten, se ovan. Även alkoholintag och stress.
 • Undvik att tvätta med starka tvålar. Tvätta med en olja t ex jojoba, mandel, sheasmörsolja, vetegroddsolja.
 • Undvik underkläder som är helt syntetiska. Tvätta dina underkläder i minst 60 grader så svampen dör. ”Lufta” underlivet hemma t ex under en kjol/klänning eller andra löst sittande kläder och genom att undvika trosor nattetid.
 • Om du använder menskopp så kan svampinfektioner ”smitta” till menskoppen. Kanske inte försvinner vid kokning. Tips då att lägga menskoppen 20 min  i några dl vatten med 3 msk äppelcidervinäger för att göra den helt fri från ev svamp.
 • Var noga med att torka dig rätt så du inte överför bakterier från ändtarmen till slidan. En läkare lärde mig en gång att stringtrosor tyvärr kan få bakterier att ”vandra” från ändtarm till slida. Vet inte hur stort problemet är, men kan vara värt att fundera över.
 • Se till att din partner är noga med sin hygien. Hur och om candida smittar har jag inte tillräckligt med kunskap om, men är du känslig så är gemensam hygien viktig.
Publicerat i Kost & Näring, Okategoriserade, Sjukdomar, Stresshormoner | Kommentarer inaktiverade för Huskurer och tips vid bakterier och svamp i underlivet

Visar din man tecken på hormonell obalans?

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte bara vi kvinnor som hamnar i hormonell obalans när vi åldras, det gör även männen. En man 50 + som vaknar flera gånger på natten av att han behöver gå upp och kissa har sannnolikt ett prostataproblem. Besvären brukar tyvärr öka ju äldre mannen blir och urinstrålen blir svagare och svagare. Det tar längre tid på toaletten.

I prostata finns ett enzym – 5-alfa-reduktas – som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT). DHT stimulerar tillväxt av prostatan som blir större och därmed tränger mot urinblåsan. Högre nivåer av DHT i hårsäckarna är också den viktigaste orsaken till att männen lättare blir skalliga än kvinnor. Utöver rätt kost med reduktion av snabba kolhydrater och socker kan dvärgpalmsextrakt (sågpalmetto) och bioidentiskt progesteron hjälpa till att hämma ovandlingen mellan testosteron och DHT så att prostataproblem minskar.

Östrogendominans kopplar vi oftast ihop med kvinnor och hormoner. Tyvärr kan även mannen bli östrogendominant genom felaktig kost som skapar övervikt och bukfett, hormonpåverkande tillsatsämnen och gifter i vår omgivning, utfällningar från ämnen i plaster, icke ekologiska hygienprodukter. I månadspaket 4 lär jag dig mer om hormonpåverkande ämnen i vår vardag.

Ju mer bukfett, ju större östrogenproduktion. Bukfeta män får ofta brösttillväxt, ett bevis på ökad östrogenproduktion. Eftersom östrogen står för tillväxt i kroppen så finns det även en koppling till förstoring av prostatan

Östrogendominans – hormonell obalans som skapar celltillväxt – är tyvärr en riskfaktor även för prostatacancer. Mannens östrogennivåer ökar gradvis med åren medan progesteron och testosteron faller. Är mannen dessutom överviktig blir obalansen än värre. Lägg sedan till hormonstörande gifter i vår omvärld så förstår du att kunskap om det här kan göra stor skillnad för hälsan.

Testosteron är mannens viktigaste hormon men är även viktigt för kvinnor. Kvinnor har c a 1/10 mängd testosteron jämfört med en man. Testosteron hjälper cellerna att skapa energi från kosten, bygger muskler , sänker blodtrycket, minskar risken för insulinresistens, reducerar kroppsfett och är viktigt för normal hjärnfuktion. Testosteron i manskroppen produceras till största delen i testiklarna och i mindre mängder i binjurarna. Från 40-års åldern faller testosteronnivåerna med c a 1% årligen. För mycket testosteron kan ge acne, huvudvärk, irritation och raserianfall.

Det går att mäta sina hormoniåver i blod eller saliv om man märker av besvär som skapar oro. Men det viktigaste du kan göra för din hälsa över tid är att reducera ditt intag av socker och snabba kolhydrater i kosten samt välja så naturlig mat som möjligt lagad från grunden.

Publicerat i Könshormoner, Kost & Näring, Mannen | Kommentarer inaktiverade för Visar din man tecken på hormonell obalans?