C-vitamin i höga doser dödar virus och bakterier

oranges 1199773 1920Visste du att människan är nästan ensam i djurvärlden (utöver marsvin och vissa apor) om att inte kunna bilda C-vitamin själv, vitaminet måste tillföras via kosten. I andra djurarter bildas C-vitamin ur glukos i kroppen. Skörbjugg – akut brist på C-vitamin – är nog extremt ovanligt i vårt århundrade, det hörde hemma på fartygen som seglade i månader på världshaven utan annat än insaltat fläsk, öl och rom att leva på. Men lider du av inflammationer eller kroniska sjukdomar är det högst sannolikt att du lider av bl.a C-vitamin brist.

I alla biokemiska processer i kroppen sker oxidation som  ingår i signalering mellan cellerna och DNA. Det bildas samtidigt mängder av fria radikaler. Om inte kroppen kan hindra skadan av dessa fria radikaler med hjälp av s k antioxidanter, så blir man så småningom sjuk. Den negativa processen kallas oxidativ stress.  C-vitamin är en kraftfull antioxidant som kan förhindra oxidativ stress, liksom vitamin A, E och selen. C-vitamin är stjärnan bland antioxidanterna och finns i varenda cell i kroppen. Förutom att vara en kraftfull antioxidant, behövs c-vitamin i en mängd enzymatiska processer i kroppen. En viktig är att medverka i processen att bilda serotonin och melatonin från aminosyran tryptofan.

En normalt frisk person behöver c a 2 gram c-vitamin om dagen och är man sjuk behövs betydligt mer. Vid allvarlig sjukdom kan man ge 10-20 gram om dagen via dropp eller injektioner. Men såklart kan inte alla få C-vitamin som dropp eller via sprutor. Ska du ta stora doser C-vitamin som kosttillskott kan diarrébesvär vara ett hinder. För att lösa det problemet kan man ta liposomalt C-vitamin istället. Det är som ett C-vitamin i sprayform som man sprutar in i kinden och håller kvar där en stund innan man sväljer. C-vitaminet är inneslutet i en liten kula av fetter som är vattenlöslig på insidan där C-vitaminet finns. Liposomalt C-vitamin tränger igenom kroppens cellmembran och frigör C-vitaminet inne i varje cell. Därmed kan man bli av med diarré problemet vid höga doser. Ett högkvalitativt märke av liposomal vitamin är t.ex Quicksilver Scientific.

Här är några riktigt C-vitamin rika livsmedel.  Ät dem ofta, C-vitamin kan inte lagras i kroppen.  Ät dem gärna färska eller försiktigt tillagade eftersom mycket näring förstörs vid upphettning:

Nypon, bäret acerola, svarta vinbär, citrusfrukter, jordgubbar, paprika, nässlor, persilja, hela kålfamiljen, spenat, chilipeppar mm.