Citronsyra – citric acid E330 – som konserveringsmedel och andra hygienkemikalier

Det är en hel vetenskap att förstå innehållsförteckningar för maten du köper och i kosmetiska – och vardagshygien produkter. Ett vanligt konserveringsmedel är citronsyra E330. Det går att tillverka citronsyra på helt naturlig väg men det är en kostsam process. Så vanligaste tillverkningsprocessen sker med tillsatser av en mögelsvamp som heter Aspergillus niger. Denna ska senare i processen filtreras bort men kan förstås innehålla rester av i färdig produkt. Svampsporer är väldigt flyktiga och många är känsliga för dem. Tänker då på personer med överväxt av candida albicans i mage/tarm system, tyvärr oerhört vanligt bland västvärlds befolkningen som får i sig mycket dolt socker i maten.

Man kan få hudreaktioner av citronsyra, på samma sätt som slemhinnan i tarmen kan reagera på det. Slemhinna och hud är samma vävnad, med den skillnaden att hud är på utsidan och slemhinna är på insidan av kroppen. Så mitt tips till dig är att när du börjar rensa i badrumskåpet och välja mer rena kosmetika och hudvårdsprodukter, håll utkik efter citronsyra, parabener och annat som är både hormonstörande och kan skapa allergiska reaktioner. Här har du länkar till hur man tillverkar citronsyra i Kina och även vilka kemikalier du ska hålla utkik efter och försöka undvika och som påverkar såväl allt levande som miljön på jorden.

Tillverkning av citronsyra

Vägledning kemiska varor i konsumentprodukter

Det här inlägget postades i Gifter och tillsatser i maten, Kost & Näring. Bokmärk permalänken.