Det knorras en del…

kostillskott

Jag har märkt att det emellanåt i diskussioner i mitt fb forum Louise Edlunds hormonforum, i andra sammanhang i sociala medier och till viss del inom vården, knorras en del över att man försöker lösa obalanser med flera olika kosttillskott. Omsättningen av kosttillskott uppgår till miljardbelopp och det skapar förstås även många oseriösa aktörer på marknaden som försöker tjäna pengar på rent skräp.

Det må knorras, men min absoluta övertygelse är att så länge vi lever i en värld där våra kroppar inte klarar att hålla en självläkande nivå, så kommer vi heller inte klara oss utan perioder av kosttillskott. Kroppen försöker hela tiden balansera dig till hälsa, det är kroppens huvudsakliga uppgift. Men med undermålig näringsfattig kost, för lite sömn på fel timmar, ständig brist på återhämtning, otrivsel i relationer, obearbetad sorg och för mycket sitta-i-soffan eller jobba-framför-datorn så klarar inte kroppen sin huvudsakliga uppgift. Att lägga den basen tillrätta är det allra viktigaste. För att orka med att bryta dessa obalanser och skapa din rätta bas behöver du kunskap – egen hämtad kunskap – eller anlita en duktig terapeut.

Du kommer behöva handplockade kosttillskott som stöd i processen från seriösa tillverkare i doser anpassade just för dig. Kosttillskott kan aldrig ersätta en bashälsa som inte är ok, där ligger hela grunden. Du kan klara av riktigt tuffa perioder med hjälp av dem, men de kan aldrig ersätta de basala bristerna. De måste du alltid åtgärda. Tillskotten är komprimerad mat, de ger dig kraften att orka med förändringarna. Förutsättningarna ändras ständigt, därmed även behov av tillskott. Det kan vara något enstaka ämne som fattas och som när det tillförs gör hela skillnaden.

Jag har inte råd säger många. Det får man ha förståelse för men alla har råd att ta bort socker och mjöl i sin mat och äta mer näringstät mat lagad från grunden, bestämma sig för att lägga sig senast kl 22.30 (om man inte är skiftarbetare) och skapa någon form av vettig kroppsrörelse som håller igång de inre organen (naturligtvis förutsatt att man inte är allvarligt handikappad).

Utöver ovanstående får du sedan lägga till tekniker för avslappning och där finns det massor att välja på från yoga och mindfulness till massage, umgänge med de som fyller på din energi, mer kramar och närhet som fyller på ditt oxytocin. Se över ditt ätbeteende, sitter du ner och tar dig tid för en måltid, tuggar noga, inte tittar på TV samtidigt, njuter av måltiden. Då främjar du också din matsmältning som vid stress och obalanser kommer att fungerar betydligt sämre. Kosttillskott kan hjälpa bukspottskörteln att avlastas en tid så matsmältningen fungerar bättre, sedan klarar du dig oftast utan. Har du inte råd med tillskott så kan du börja med ekologisk citron pressad i vanligt vatten. Bra för matsmältningen, dock mindre bra för tandemaljen. Skölj tänderna.

Stress är ett effektivt sätt att göra slut på näring i kroppen. Så länge du stressar runt så kan jag garantera dig att du också har näringsbrister. Det är en motor som aldrig får nog av energi för att hålla igång. Mer stress, större behov av kosttillskott. Den dagen du lever i balans med dig själv kan du ställa undan de flesta burkarna du samlat på dig.

Hormonella obalanser kan för övrigt aldrig stabiliseras om du inte börjar med att se över din kost och matsmältning som första åtgärd. Sen lägger vi till sömn av god kvalitet, kosttillskott och förstås bioidentiska hormoner om det behövs. En puff i rätt riktning för att kroppen ska hitta sin balans igen. Vi skalar löken lager för lager. Själv har jag jobbat aktivt med min hälsa de senaste 10 åren. Testat hinkvis med kostillskott, förfinat min kost, valt bort och lagt till, lärt mig hur just min kropp behöver träna, rensat bland mina relationer, bytt yrkesliv till ett jobb jag älskar. Ändå har jag min ”akilleshäl” och det är inre stress. Denna brist på lediga tankar gör att jag behöver mina tillskott, tankarna skapar en press i mitt system som tar viktig näring ur min kropp. Sakta sakta blir det bättre och jag har vikt hela mitt yrkesliv nu till att med hjälp av alla års egen erfarenheter av en oerhört massa obalanser, många utbildningar och hyllmeter med faktaböcker, hjäpa andra till hälsa.

Image courtesy of YaiSirichai at FreeDigitalPhotos.net