En historia ur verkliga livet om ett möte patient-gynekolog år 2015 i en storstad i Sverige.

Couple not speaking after an argument on the couch in living room at homeMed tillåtelse från min kvinnliga klient (40 år) publicerar jag nedan en sann historia om ett gynekologbesök på en känd vårdinrättning i en storstad i Sverige. Min klient har testat sina hormonnivåer via saliv hos mig och har extremt lågt östriol (då hjälper inget vaselin eller mandelolja i underlivet och hydrokortisonkräm ska inte användas i underliv, då fyller man på östriolbristen och justerar upp progesteron), normalt östradiol, lågt progesteron och testosteron, mycket lågt DHEA och en fas 1a i binjuretrötthet)

jag citerar:

“- Kände att jag återigen var tvungen att ta ansvar för min situation och sökte upp gynekolog som var expert på horomoner och hittade en på XXX sjukhus. Jag förklarade att jag hade så mycket konstigt symptom i underlivet, torr och ömmande. Även drabbats av urinläckage. Har fått upp ögonen på hormonell obalans så jag tänkte att det kunde vara det. Förklarade även att jag hade en del yrsel, oro, inre stress och att jag tappat sexlusten helt. När jag förklarade mina diffusa symptom så  sa läkaren efter ett tag: “Men nu tar du upp alldeles för mycket, vad är det egentligen du vill ha hjälp med?”

Jag “åkte ner i källaren” och kände att jag fick som ett slag i ansiktet. Jag sa att jag inte visste och att jag inte skulle kommit till henne och varit så diffus om jag hade vetat. Att jag inte sprang till henne för skoj skull.

Frågade om hormoner och hon sa bara att klimakteriet kommer man i vid 51 års ålder och att hon inte visste hur hon skulle kunna hjälpa mig. Men hon gjorde en undersökning och beställde provtagning men ville absolut inte ta progesteronprov för det vara bara konstigt att folk brydde sig om den nivån. Det är ju hormonet som ger huvudvärk och problem varje månad så det skulle man inte tillföra. Det var bara skojare som höll på med det.

Oj, vad jag kände mig dum efteråt. Som om att jag har fel om vad jag upplever. Och hon skulle vara expert på hormoner….Fick 2 veckor senare svaren och hon sa att sköldkörtelprov och östrogenprov var normala. Hon föreslog att smörja in blygdläpparna med vaselin eller mandelolja eller hydrokortison.” slut citat

Är detta “VårdSverige 2015”?  I så fall blir t o m jag nästan mållös. Och sådana funktionella medicinare som jag skulle kunna kallas “skojare”…..av sådana som henne. Hade jag betett mig på det här sättet mot mina klienter så hade jag varit “out-of-business” på 2 veckor. Ska läkare skyddas som bemöter på det här sättet ? Självklart finns det bra läkare precis som det finns bra och dåliga terapeuter, men det här tar nog priset. Om man då inte räknar in alla förfärliga och kränkande vårdbemötanden som sköldkörtelsjuka får utstå i vården.