BildOATaxelnHär ser du en mycket förenklad bild av de tre endokrina system jag jobbar mest med och hur de får signaler av hjärnan och samarbetar sinsemellan. Man kan nästan säga att de är "bästa kompisar". Med förenklad bild menar jag att jag inte kan ge dig hela den komplicerade bilden här och nu. Det är nämligen så att binjurarna också producerar en del könshormoner, framför allt i menopaus eller efter en hysterektomi, men det får jag utveckla i ett senare inlägg. Andra endokrina system påverkar förstås också , t.ex. bukspottskörteln som producerar insulin, men det systemet är så viktigt att det förtjänar ett alldeles eget inlägg framöver.
I vår fantastiska kropp har vi åtta olika endokrina system (körtelsystem) som producerar hormoner. Dessa har i sin tur receptorer (mottagare) i hela kroppen som känner av hormonerna. Det innebär t.ex. att könshormonerna inte bara stannar och verkar runt våra könskörtlar utan har receptorer på en mängd andra ställen i kroppen, t.ex. i hjärnan och tarmen. Hormonerna transporteras runt i hela kroppen via våra blodbanor , de har inga egna spridningsvägar.

Sköldkörteln är extra intressant tycket jag och knepigt komplicerad att förstå sig på. Hormonet T3 behövs i varenda cell i kroppen för att skapa energi, är med och reglerar kroppens temperatur och påverkar hela ämnesomsättningen. Det produceras till största delen via levern och ute på cellnivå,  även om jag lagt in T3 i rutan under sköldkörteln.

Hypotalamus uppe i hjärnan är chefen i hjärnkontoret. Den har sitt eget språk till hypofysen som sitter mitt inne i hjärnan och inte är större än en ärta. Hypofysen styr en stor del av vår hormonreglering. Som du ser har jag gjort en "motorväg" mellan hypofysen och binjurarna eftersom stress ofta är det som startar obalanserna i hela OAT-axeln.  Strecken från hypofysen ner till varje endokrint system - som har pilar i båda riktningarna -  betyder att de både kan öka och minska. I näringsläran kallar vi det för en negativ återkoppling. Hypofysen kan alltså både gasa och bromsa hormonproduktionen. Blir det obalans i ett endokrint system så kommer de andra också att påverkas. Man skulle kunna säga att äggstockar, binjurar och sköldkörtel är bästa kompisar. Som kost- och näringsrådgivare behöver man då titta på helheten, lyssna noga på symtom och börja lägga pusslet till balansering. Helst ska man också börja på rätt ställe i helheten så man inte ställer till med än värre obalanser.

All stress börjar uppe i hjärnan. Du får en tanke som skapar en känsla av att du är hotad på något sätt. Vips gör sig kroppen beredd att skydda dig mot fara och signalen ner till binurarna sätter igång produktionen av stresshormoner tillsammans med flera andra reaktioner i kroppen - beredd att fly. Stresshormonerna är till för att skydda dig och de har andra funktioner än att bara skydda dig mot akut fara. Framförallt kortisol behövs om du har en infektion, en inflammation - kanske i en tand eller en led, eller du ska sövas inför en operation och kroppen blir stressad av det och hela läkningsprocessen efter ett operativt ingrepp. Det är några anledningar till att det kan bli så farligt om man har för lite kortisolproduktion i binjurarna, utöver hur otroligt trött och slut du blir av själva obalansen.

Obalanserat blodsocker stress med fel kost, sova för lite och på fel tidpunkter stress, dåliga relationer stress, inte räcka till på jobbet stress, inte tycka att man duger stress, avundsjuka stress, träna för mycket utan återhämtning stress....inte konstigt att binjurarna har det tufft i vissa kroppar. Det är ju inte fel på binjurana, de gör bara som de blir tillsagda. Jag brukar jämföra med "verkmästaren i magen", du minns Magnus Härenstams roliga monolog. Jobbar på övertid utan vila. Binjurarna får inte återhämta sig tillräckligt, vi säger att de mer eller mindre fastnar i det sympatiska nervsystemet - och det är allt annat än sympatiskt. Vi tappar förmågan att lugna ner oss.

Stress är inte farligt i sig, det är bristen på återhämtning som är så farlig. Här har du ofta grunden till en obalanserad OAT-axel och många andra sjukdomar för den delen. Långvarig stress involverar alltid sköldkörteln och äggstockarna på något sätt och så skapar vi obalanser där också. Mer om det i nästa inlägg om OAT-axeln.