Funktionsmedicin, hormoner och odlad lax

LaxNär man tänker funktionsmedicin så tänker man helhet i människokroppen och målet är att hitta orsaken till obalanser och symtom. Jag har under många år arbetat med hormonell balansering primärt för kvinnor. Det beror på att männen sällan söker hjälp, så jag får öva mindre på dem tyvärr.

Hormonell balansering är så att säga några skikt ovanför ren funktionsmedicin som mer gräver på djupet. Men det kan också vara psykologiskt riktigt – och viktigt – att först ge mer energi och bättre mående för att orka ta tag i resten. Jag brukar säga att man ”skalar sin hälsolök”.
Vill man gå till grunden ordentligt med sina besvär och obalanser så får man inte glömma mage/tarm och i samband med det är det ofrånkomligt att ta upp kostens betydelse.
Jag brukar följa Dr Mercolas nyhetsbrev och idag fanns ett inlägg om odlad lax.

Vi vet sedan länge att Omega 3 fettsyror är väsentliga för den mänskliga hjärnan och det balanserar även inflammatoriska processer som för stort intag av Omega 6 fettsyror kan orsaka. (balansen i din kropp kan jag för övrigt testa genom Arctic Meds utmärkta fettsyrabalans test). Omega 3 finns i feta fiskar, gräsbeteskött mm. De flesta av oss äter någon gång odlad lax eftersom det är gott, billigt och lätt att variera. Men hur nyttigt är det egentligen?

Eftersom vi håller på att fiska slut våra världshav så blir det vanligare och vanligare att vi köper odlad fisk, men det är tyvärr inte problemfritt. Den mesta fisken i världshaven innehåller gifter i dagsläget, åtminstone längre upp i näringskedjan, men jämför du med tex odlad lax så är det stor skillnad.

Man har hittat PCB gifter i odlad lax som är 8 ggr högre jämfört med vildfångad lax. Du känner säkert till att PCB är väldigt toxiskt.
I en studie 2011 fann man att hög konsumtion av odlad lax kunde orsaka insulinresistens och därmed ökad risk för viktuppgång, typ 2 diabetes mm p g a olika gifter som fanns i laxen.
Vi vet också att fiskar som trängs i odlingsbassänger blir stressade och sjukdomar är vanliga. Mot dessa sjukdomar medicinerar man fiskarna.
Man har i odlad lax hittat högre halter av en bromorganisk förening som kallas PBDE – flamskyddsmedel. Det används normalt i möbeltyger, elektronisk utrustning etc. Flamskyddsmedel kan störa sköldkörtelns funktion och är särskilt giftigt för våra yngre barn under tillväxt, kroppar som inte är färdigutvecklade.

Så vad ska man äta då? Ja vi får helt enkelt välja så gott vi kan utifrån kunskap och plånbok. Välja ekologiskt och naturlig mat så mycket vi kan. Där har vi en viktig grund. Mycket grönsaker – och frukt för dig som tål det – men också de viktiga proteinerna som är byggstenar för våra signalsubstanser och sköldkörtelhormoner. Extra viktigt för den åldrande kvinnan. Med fullvärdiga proteiner menar jag: fisk, fågel, ägg, skaldjur, kött. Sen finns det protein i många andra födoämnen men de räknar vi inte som fullvärdiga med samtliga aminosyror.

På Liedl har jag hittat fryst viltfångad lax som är prisvärd. Kan vara värt att prova och just för att du vet att det i alla fall är ett bättre val en den vanliga odlade norska laxen.