Hormonkombinationer för kvinnor i övergångsåldern

Det kommer mycket frågor och funderingar om hur vi kvinnor som gått över i menopaus ska tänka vad gäller hormontillskott eller inte. Det är förståeligt, man får många olika svar beroende på vem man frågar. Allt det här kan verka förvirrande. Alla är vi unika och så ska det vara. Vi tycker olika och vi har olika status vad gäller hälsa, sjukdomar, livsstilsvanor, läkemedel etc. Vissa vill helst ha en läkares beslut i ryggen vilket är fullt förståeligt, andra går helst sina egna vägar, besvikna på vården eller väljer den vägen av andra skäl.

Jag tänker så här, att med den vardag vi lever i här i Sverige så behöver vi själva ta ett allt större ansvar för vår hälsa. Det gör vi genom att lära oss lyssna på våra kroppar och genom att vara öppna för kunskap om hur kroppen fungerar och vilka behov den har. Vi kan inte förlita oss på att sjukvården ska lappa ihop oss i alla lägen. Vi behöver mer aktivt se till att vi inte blir sjuka. Ibland blir vi sjuka ändå. Har vi tur är det inte allvarligt, men många drabbas av allvarliga sjukdomar som det är fullständigt nödvändigt att vi söker läkarvård för. Vi ska vara tacksamma för den vård vi har i Sverige och att den erbjuds till alla utan att vi behöver betala jättelika summor för sjukhusvistelser etc.

När det gäller hormoner och kvinnohälsa så kan jag dock anse att det är lite si och så med vårdSverige. Enligt min mening ligger vi långt efter hur många andra länder jobbar. Jag tänker då på hur man resonerar kring hormontillskott och hur man tar hand om sköldkörtelobalanser. Jag verkar för att sprida kunskap och för att diskutera med och hjälpa kvinnor att själva kunna ta mer beslut kring sina kroppar.

Jag är inte legitimerad inom sjukvården, men jag har en lång och gedigen erfarenhet och utbildning i att jobba brett och holistiskt med klienters hälsa. En av dessa parametrar är hormontillskott. Bioidentisk progesteronkräm är tämligen ofarligt att prova på egen hand även om man ska ha respekt för att det är ett hormon. Det är förstås bäst att hålla en terapeut i handen när det gäller dosering och frekvens eftersom det finns minst 15 olika sätt att använda progesteronkräm på. Allt beror på vem det gäller och varför man smörjer. En gynekolog kommer inte hjälpa dig tyvärr. De känner inte till hur man använder progesteronkräm, det är inget läkemedel.

När man som kvinna passerat in i menopaus blir det lite mer komplicerat. Då har många kvinnor behov av tillskott av östradiol också med besvär såsom hjärndimma, sömnstörningar, vallningar, depp. (Det finns tre östrogener, östradiol är det vi i dagligt tal benämner östrogen). Det vanligaste tillskottet heter Estradot (bioidentiskt östradiol) och är ett genomskinligt plåster man fäster på huden mellan naveln och blygdbenet eller ner mot ljumsken. Plåstret byts 2 ggr/v (eller för vissa känns det bättre med var 3:e dag för att inte vallningarna ska sätta fart igen innan nästa byte). Estradot finns i doser på 25-100 mcg. Du måste besöka en gynekolog, bli undersökt, diskutera besvär du har och sen få utskrivet på recept. Har du inga eller lindriga övergångsbesvär så kan du nog sluta läsa här. Ingen anledning till åtgärd. Låt naturen ha sin gång.

Vi andra behöver lite extra hjälp på traven för att klara de här ”övergångsåren” på ett bra sätt. Det handlar knappast om att hålla kvar vid ”evig ungdom”, det handlar om att må bra och ha tillgång till sig själv. Många tycker att det är naturligt med en kvinnas åldrande och att vi därmed inte borde störa hormonförändringarna. Jag håller med i sak, men eftersom vi inte lever på ett arteget sätt längre, påverkas vi från så många håll av ”giftcoctailen” via luften, maten, kosmetika, läkemedel, stress etc så klimakteriet blir sällan så naturligt som vi kunde önskat.

Vi är mitt i krävande familjeliv, kanske åldrande föräldrar, många bryter upp ur långa äktenskap, sent födda barn är mitt i tonårsperioden med allt vad det innebär, arbetsgivare har höga krav, vissa blir av med sina jobb – allt det här skapar mycket stress i våra kroppar och hormonella obalanser.

Progesteronkräm kan man ta ensamt. Estradot måste alltid kombineras med någon form av progesteron för att skydda livmoder och bröst från cancerogena processer. Dessutom finns receptorer i hela kroppen för våra könshormoner så det handlar om hela kroppens balans. Svenska gynekologer skriver ut läkemedelsprogesteron tillsammans med Estradot. Det skyddar dig mot cancerogena processer men har en mängd biverkningar (som dock inte drabbar alla kvinnor). Exempel på gestagenpreparat på recept är Provera och hormonospiral. Har du tur kan du få en svensk gynekolog att ansöka om bioidentiskt oralt progesteron på licens åt dig. Licenspreparatet heter Utrogest eller Utrogestan. Kombinationen Estradot och Utrogest finns det forskning på att det är en säker och bra kombination. Du kan gå in på mialundin.se och läsa om den forskningen.

Ibland händer det att du och din gynekolog inte är överens alls. Du har med dig argument för vad du vill och du blir inte lyssnad på. Ändå vill du helst ha stöd från en leg läkare i de beslut som tas kring dina hormoner. Ja, då har vi ett dilemma. Vi har tyvärr inte samma vårdalternativ överallt i Sverige och det kan vara tufft att stå på sig mot en läkares auktoritet. Då vänder sig många till olika forum på facebook. Där blir råden ”snuttifierade” utan hänsyn till individ. Besluten om din egen kropp hamnar i ditt eget knä. Svårt är det, men jag vill ändå belysa att det finns alternativ för dig som orkar och vill gå mer din egen väg. Förhoppningsvis tar du även upp diskussionen med din läkare så att vi över tid kan så små frön och få till förändringar i Sverige. Jag vet att ändrade riktlinjer år på gång i Sverige, det kommer inte bli lika svårt att få licens på naturligt oralt progesteron, även om det gäller att få sin gynekolog att ta sig det extra besväret att ansöka på licens åt dig.

Inom EU kan vi köpa det mesta i dagsläget. Det blir lite krångligare bara, men det är tillåtet för privatpersoner via webbshopar eller live. I t ex Spanien kan man köpa både bioidentiskt oralt progesteron, 5 htp och melatonin på närmsta apotek utan recept.
Valet är ditt, men för många känns det otryggt att inte ha läkare i ryggen.

OraltprogSpanienI Spanien finns 100 eller 200 mg bioidentisk oralt progesteron. Det heter Utrogestan eller Progeffik.

De flesta tar 100 mg varje kväll men man kan också ta 200 mg 12 dagar och uppehåll resten av månaden.

Med hormontillskott i menopaus bör man alltid göra ett vaginalt ultraljud hos gynekolog för att kontrollera att inte din livmoderslemhinna blivit för tjock.

Kombinationen Estradot – progesteronkräm finns ingen forskning på, kommer sannolikt inte finnas heller, din läkare kan ingenting om det och utomlands lutar sig läkare mot beprövad erfarenhet när de accepterar den kombinationen. För dig som behöver en läkares beslut och stöd så kan detta kännas alltför osäkert.

Jag har personligen testat olika alternativ men fått besvärliga blödningar av progesteronkräm och Estradot i kombination så det har jag slutat med.

Utöver dessa hormonella åtgärder krävs naturligtvis rätt kost, någon form av rörelseträning som blir av, sömnkvalitet, en fungerande sköldkörtel o en inte för hög inre stressnivå med stöd av vissa kosttillskott över tid. Har man inte ordning på den basen så får man inte full effekt av hormontillskotten heller.

Vad gäller oralt bioidentiskt progesteron för kvinnor som INTE är i menopaus, som t ex lider av rikliga blödningar, endometrios etc har jag tyvärr inte kunskap eller erfarenhet. Det borde ju kunna fungera utmärkt, men eftersom det ännu är så svårt att få tag i så har vi inte så mycket kunskap om det ännu. Min förhoppning är att det ska ändra sig de närmsta åren i Sverige.