Mannens klimakterium

Man testrobrist aldre

Även männens könshormoner avtar med åldern vilket påverkar livskvalitén och orken. Om kroppen sviker i sänghalmen kan det finnas många andra orsaker, kost och stress t.ex.  De flesta män har tillräckligt med testosteronproduktion till runt 70, men inte alla. På 1990 talet började det talas mer i svenska tidningar om den s.k andropausen.

Testosteron spelar en viktig roll för mannen både vad gäller fysisk och psykisk hälsa. Från c a 40 års ålder börjar hormonnivåerna sjunka vilket kan påverka humör, energinivå, förlust av muskelmassa och styrka, potensen, viktuppgång, prostataproblem och faktiskt även förlust av benmassa.  För att behålla sina androgener i en bra balans är det viktigt med stresshantering, en kost som inte ökar fettinlagringen, regelbunden träning och kanske vissa kosttillskott. Både män och kvinnor behöver tillräckligt med progesteron, även om det handlar om mycket lägre nivåer för männen än kvinnorna. Balansen behöver vara rätt i förhållande till östrogen.

En bukfet man kommer bilda mer östrogen i kroppen. Det visar sig t.ex. genom ökad bröstvävnad. Fortsätter detta öka kan man även märka minskad hårväxt på armar och ben, prostataproblem och minskad potens. Lägger man sen till stattiner för att sänka för högt kosterol i kroppen, ja då blir det riktigt illa. Kolesterol är ursprungsmaterialet som alla våra könshormoner byggs av i en lång komplicerad process. Kolesterol finns för övrigt gott om in en frisk hjärna. För låg kolesterolproduktion, för låg könshormonproduktion, för låg potens. Inga trevliga biverkningar av ett av landets vanligaste läkemedel.

Hur kan en man veta om han har brist på testosteron?

Det finns ett väldigt enkelt test att göra själv. Har morgonerektionen minskat, då har även testosteronet minskat. En hälsoundersökning med blodprov hos läkare är ett annat sätt. Skulle det visa sig att det verkligen är testosteronbrist finns det hormontillskott. Tyvärr finns inte sådana för kvinnor i Sverige. Även kvinnorna behöver ha tillräckligt med testosteron för att ha energi, sätta gränser, kännas sig psykiskt starka, ha lust. Testosteronbrist hos män kan yttra sig som depression, vallningar, vresighet, låg sexlust, sömnproblem, grinighet.  Får man inte adekvat hjälp av läkare och vill göra en mer övergripande hormontest kan man beställa salivtest hos mig. I det samhälle vi lever med ökad stress, mycket miljögifter och brist på återhämtning är det ofrånkomligt att våra hormoner kommer i obalans. Men det går att åtgärda. Första steget är att genom kunskap bli medveten och att lyssna på den egna kroppen. Sen, gör något åt det. Livet är för kort för att gå och må dåligt.

Posted in ,