När kroppen skriker – nej jag vill inte…

Image courtesy of nirots at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of nirots at FreeDigitalPhotos.net

Det finns många sätt att skapa stress i kroppen och vi reagerar dessutom olika från tid till annan beroende på annat som påverkar oss i våra liv, om vi är friska eller sjuka. Du har mycket att vinna på att känna igen reaktionerna i kroppen, hur det känns när du väljer fel väg. Ibland kan man få reaktioner för att hjärnan bara inte är van vid det nya du ska välja.

Hjärnan älskar rutiner och kan protestera en smula när det känns nytt och ovant. Det kan förväxlas med – nej jag vill inte…Men ibland känns det bara så förödande fel att kroppen bara skriker – stopp!! vänd om, jag vill inte, välj en annan väg. Alla varningsklockor ringer. Det är din samlade erfarenhet och din intuition som talar.

Lyssna på den och ta beslut. Kom ihåg att DU är aldrig fel, du är bara på fel plats, eller i ett sammanhang som inte är bra för dig nu. Tro inget annat.

Lär du dig lyssna inåt på kroppens signaler, då kan du också navigera lättare i livets hårda skola. Då kan du också undvika på de långvariga stressreaktionerna i kroppen som skapar oreda, sänker sköldkörteln, rör till det bland könshormonerna.

Allt kan man inte styra över, livet kommer emellan för oss alla. Men hamnar du i sådana situationer, då är det viktigt – ja fullständigt nödvändigt – att du stannar upp och stryker allt som kan vänta i kalendern. Sen tar hand om dig själv tills krafterna återvänder. Du kan jobba ändå, men inte i samma hets som kanske annars.

Så om t.ex. julhetsen är droppen som får allt att rinna över för dig nu, då skriver du en lista på allt som stressar dig och allt du tänker att du måste göra, och så stryker du minst hälften på att-göra-listan. Sen sätter du dig i ett fotbad med en god bok och/eller mysig musik i öronen, tänder några ljus och fokuserar på att vara nöjd med vem du är.