Orkar vi med konflikter ?

I Sverige är vi många som med obehag drar oss undan när det börjar hetta till av irritation och ilska där människor kommunicerar.  I andra länder – kanske mer generellt på sydligare breddgrader – är dessa känslor en naturligt del av att vara människa. Där kan pågå livliga diskussioner som ibland går över i ilska. Man beter sig på ett mer utagerande sätt vad gäller ordval, ljudnivå och kroppsspråk. Inget konstigt i det, saker och ting lägger sig i ”normala” familjer och sen går man vidare som vanligt.

I min familj – där jag föddes och växte upp – förekom inte ilska. Vuxna visade inte heller sorg tydligt. Det var förbjudna känslor, jag fick inte lära mig på ett naturligt sätt var gränserna går för hur man får bete sig när man är arg eller ledsen. Mina föräldrar la på locket, bet ihop och jag lärde mig att övertolka signalerna runt omkring mig. Det ledde förstås till ett mer ”tassande på tå” och att man går undan när man är ledsen eller arg. Sånt visar man inte öppet, man skärper sig. Ändå fanns det mycket kärlek och värme i min familj, sannolikt är det därför jag ändå blivit så hel som jag faktiskt är.

Vad händer med barn som inte får visa alla sina känslor. Jag kan tala för hur mina vuxna klienter mår, som inte lyssnat inåt och tagit alla sina känslor på allvar. Man blir oändligt trött, man övertolkar, man får värk i muskler och leder, magen krånglar, hormonerna hamnar i obalans, man lever andras liv istället för sitt eget. Är det sådana vuxna vi vill skicka ut i världen ? Och hur påverkar det äktenskap och i förlängningen nästa generation.

Vi är skyldiga varandra och omvärlden att lära oss hantera alla känslor på ett kompetent sätt. Att också förstå vad impulskontroll är och hur viktigt självmedkänsla är. För ibland blir det fel, väldigt fel. Men så är det att vara människa och allt börjar när vi är små. Arbeta med dig själv och din personliga utveckling så kommer också dina barn lära sig ännu tydligare verktyg för livskompetens.

‪#‎känslouppropet
‪#‎friendy‬
#‎
allakänslor‬

Officiell fb sida

Officiell känsloblogg

Känsloupproret_bild

Posted in ,