Quick-fix

VerktygDet är en tydlig trend i många forum och i vårt samhälle att de flesta obalanserna ska justeras med ett “quick-fix”. Får man bara ett lite isolerat tips så ska det vara hela lösningen på mer komplexa problem. Alla letar själva på mer eller mindre seriösa webbplatser och bloggar och griper sina halmstrån. Besvär och krämpor du har dragits med länge ska lösas på några veckor och sedan ska du må stabilt prima.

Det fungerar inte så. Särskilt inte om du väntar år efter år med att göra något åt det som inte fungerar. En s.k. “quick-fix” kan det bli när du lär känna din kropp och lyssnar inåt. Kroppen kommer att berätta för dig vad som är fel eller åtminstone ge dig tecken i rätt riktning. Sök då hjälp. Ju tidigare du åtgärdar kroppens obalanser desto snabbare kommer du sannolikt tillrätta med dem. De flesta börjar söka inom sjukvården. Får du inte rätsida på dina problem där, anlita då en seriös terapeut. Då tänker jag naprapat, kiropraktor, personlig tränare, kostrådgivare, hormonexpert, kinesolog, mental tränare etc. Många kör bådadera parallellt även för att få en “second opinion”. Det är min erfarenhet och övertygelse att om du genom rätt kunskap jobbar från flera håll, då kan det bli ett betydligt snabbare fix. En investering hos en duktig terapeut är ett sparande i dig själv då du kanske undviker långvarigt lidande, felaktiga kosttillskott och dyra sjukskrivningar. Du kommer få “hemläxor” för att bryta dåliga mönster. Det är så det ska vara, hälsa får man inte utan ansträngning. Har du ändå drabbats av en mer eller mindre allvarlig sjukdom så finns det mycket du kan göra för att må bättre i din diagnos.

Vi som jobbar seriöst med funktionell medicin kan inte kunna allt, därför jobbar vi i nätverk. Människor är unika och komplexa. Vi ifrågasätter, vi frågar varandra, vi hänvisar när vi inte räcker till och allra helst jobbar vi tillsammans med någon som är legitimerad för att få in fler aspekter. Men ännu är vi inte där. Så det du kan göra är att fråga ditt nätverk vem som jobbar seriöst och sök sedan åtgärder för dina obalanser. Du kommer att få en genomgång av hela din hälsostatus och lära dig hur just du ska hålla din balans långsiktigt. Oberoende av om det gäller ryggbesvär, stress, hormoner, ätstörningar, värk eller annat.